Onko tyydyttynyt rasva terveellistä?

Tyydyttyneet rasvahapposidokset jäykistävät verisuonien solukkoa, ja niiden käyttö on yhteydessä lisääntyneseen sydäntautiriskiin. Tyydyttämättömät rasvahapposidokset taas auttavat verisuonien solukkoa pysymään kimmoisana. Terveellistä rasvaa on öljyjen lisäksi avokadossa, lohessa, pähkinöissä ja siemenissä.

Mitä sairautta tyydyttynyt rasva lisää?

Kova eli tyydyttynyt rasva yhdistetään kohonneeseen LDL-kolesteroliin, joka on yksi sydänsairauksien riskitekijöistä. Sydänsairauksien riskitekijöitä on useita ja on tärkeää kiinnittää huomiota niistä jokaiseen*.

Miksi tyydyttymättömät rasvat ovat parempia?

Tyydyttynyt rasva Tyydyttyneen rasvan korvaaminen osittain tyydyttymättömällä rasvalla on osoitettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta, ja korkea kolesteroli on yksi sydänsairauksien riskitekijöistä*.

Onko tyydyttynyt rasva pehmeää?

Rasvoja on kahta laatua: kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, sekä pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa.

Onko rasva epäterveellistä?

Liiallinen tyydyttyneen rasvan saanti voi muun muassa nostaa veren LDL-kolesterolitasoa (ns. ”paha kolesteroli”), kun taas tyydyttymättömät rasvat pienentävät LDL-kolesterolia ja voivat myös nostaa veren hyvää HDL-kolesterolia, mikä puolestaan on terveydelle hyväksi.

Kumpi on hyvä rasva?

Pehmeä ja kova rasva Rasvahappokoostumus vaikuttaa rasvan laatuun. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä juoksevampaa rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja. Kasvikunnan tuotteet, kuten kasviöljyt ja pähkinät, sisältävät enemmän hyvälaatuisia rasvahappoja kuin eläinkunnan tuotteet.

Miksi pehmeä rasva on hyvä Solukalvoille?

– Solukalvon rasvakoostumus vaikuttaa siihen, miten ravintoaineet pääsevät soluun ja kuona-aineet sieltä pois. Jos syö paljon pehmeitä rasvoja, solukalvo on joustavampi ja aineenvaihdunta toimii paremmin.

Mitä rasvoja kannattaa syödä?

Terveyskirjaston mukaan pehmeistä rasvoista paras ja monipuolisin on rypsiöljy, koska se sisältää vähiten tyydyttyneitä rasvahappoja ja siinä on paljon omega-6- ja omega-3-rasvahappoja. Hyvää rasvaa on lisäksi muissa kasviöljyissä, kalassa, avokadossa ja pähkinöissä sekä siemenissä.

Mitä rasvat ovat?

Rasva on yksi tärkeimmistä ravintoaineista hiilihydraattien ja proteiinien ohella. Triglyseridit eli varsinaiset rasvat ovat muodostuneet rasvahappojen eli pitkäketjuisten karboksyylihappojen esteröityessä glyserolin kanssa. Niitä esiintyy luonnossa sekä kasvi- että eläinkunnassa.

Mikä on hyvää rasvaa?

Hyviä eli pehmeitä rasvoja saa kasvirasvoista , esimerkiksi margariinista ja ruokaöljyistä, sekä kalasta. Terveydelle haitallisia tyydyttyneitä eli kovia rasvoja saa eläinrasvoista ja maitorasvoista. Kasvirasvoista kookosrasva ja palmuöljy ovat kovaa rasvaa.

Mitä pehmeästä rasvasta sää?

Rasvoja tarvitaan kuitenkin useisiin elimistön toimintoihin. Rasvan määrän laskemisen sijaan kannattaakin panostaa laatuun ja pyrkiä suosimaan pehmeää rasvaa kovan sijaan. Hyviä pehmeiden rasvojen lähteitä ovat esimerkiksi rasvainen kala, kasviöljyt, pähkinät ja avokado.

Tarvitseeko ihminen tyydyttynyttä rasvaa?

Elimistö tarvitsee rasvaa paitsi energiantarpeen tyydyttämiseen myös erilaisiin aineenvaihduntaprosesseihin, ja rasvahapoilla on tärkeitä tehtäviä elimistön kasvun ja kehityksen säätelyssä. Parhaiten rasvan tarpeen pystyy tyydyttämään pehmeillä rasvoilla, joita ovat öljyt sekä kalan ja broilerin sisältämät rasvat.