Kan menstruatie ineens stoppen?

het komt ook voor dat de cyclus regelmatig blijft tot de menstruatie ineens stopt. De postmenopauze is ingetreden, als de menstruatie één jaar lang is weggebleven. Dit tijdstip is dus alleen achteraf vast te stellen. De gemiddelde leeftijd van de westerse vrouw op het moment van de menopauze is 52 jaar.

Kan ik ongesteld worden als ik zwanger ben?

Het is onmogelijk om op hetzelfde moment ongesteld en zwanger te zijn. Is er een eicel bevrucht? Dan zorgen de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron er gelijk voor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Hierdoor kan de bevruchte eicel zich innestelen in je baarmoederwand en ben je zwanger.

Wat als je niet ongesteld wordt en niet zwanger bent?

Een ontregelde hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat je geen eisprong hebt en dat je menstruatie uitblijft. Hierdoor is het mogelijk dat je overtijd bent, maar niet zwanger. Op het moment dat je niet ongesteld wordt, vindt er geen eisprong plaats. Je bent op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar.

Wat heeft invloed op menstruatie?

Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus. Lees hier meer over hoe stress je menstruatie kan beïnvloeden.

Waarom blijft menstruatie weg?

Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.

Waarom ineens onregelmatig ongesteld?

Vaak wordt er geen oorzaak gevonden voor onregelmatig bloedverlies. Waarschijnlijk werken de hormonen oestrogeen en progestageen dan minder regelmatig. Hormoonschommelingen komen voor in perioden van hormonale veranderingen, zoals in de puberteit en rond de overgang.

Kan je ongesteld worden als je zwanger bent en de pil slikt?

Door het gebruik van de pil wordt de eisprong geremd en kun je niet zwanger raken, maar tijdens de stopweek heb je wel bloedverlies. Dit bloedverlies kan blijven optreden als je de pil blijft slikken terwijl je zwanger bent. In dit geval kun je het beste maandverband of een inlegkruisje gebruiken.

Wat als je niet ongesteld wordt in de stopweek?

Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, kun je feitelijk dus ook niet meer ongesteld worden. Wel krijg je in het geval van een stopweek, zoals bij de anticonceptiepil, te maken met wat bloedverlies. Dat voelt en ziet eruit als een menstruatie, maar dat is het eigenlijk dus niet.