Hoe ontlucht je het expansievat van je verwarmingsinstallatie?

Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.

Hoe moet je de verwarming ontluchten?

Hoe ga je te werk?

 1. Zet alle radiatoren op de maximale temperatuurstand.
 2. Schakel de centrale verwarming uit.
 3. Ga naar de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt.
 4. Plaats de schroevendraaier of ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht.

Hoe cv bijvullen en ontluchten?

CV-ketel bijvullen en ontluchten

 1. Stap 1: Kamerthermostaat op laagste stand zetten.
 2. Stap 2: CV-ketel uitzetten.
 3. Stap 3: Vulslang aansluiten op de waterkraan.
 4. Stap 4: Vulslang aansluiten op de vulkraan.
 5. Stap 5: CV-ketel bijvullen.
 6. Stap 6: Vulslang afkoppelen.

Hoe weet je of het expansievat van de cv stuk is?

U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.

Hoe vul je je kachel bij?

Hoe moet ik mijn CV-ketel bijvullen?

 1. Zoek de waterkraan in de buurt van de CV-ketel.
 2. Sluit de slang aan op de waterkraan.
 3. Laat de slang voorzichtig volstromen met water.
 4. Sluit daarna de kraan weer.
 5. Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de CV-ketel.
 6. Draai eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan.

Wat is de werking van een expansievat?

Een expansievat is een bolvormig vat bestaande uit twee delen, en wordt gescheiden door middel van een rubberen membraan. Zo kan het expansievat de drukverschillen binnen een cv-installatie, die ontstaan door verwarming en afkoeling van water, opvangen. De stikstof is samendrukbaar.

Hoe lang moet je verwarming ontluchten?

Radiator ontluchten: stap voor stap uitleg Zet de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. De lucht verzamelt zich nu bij de ontluchtingsventielen. Zet de thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen. Draai na 10 minuten de radiatorknoppen dicht.

Wat gebeurt er als je verwarming niet ontlucht?

Wat gebeurt er als ik mijn radiator niet ontlucht? Als je vergeet je radiator jaarlijks te ontluchten, zul je steeds meer last krijgen van tikkende geluiden vanuit je radiator. Ook zal je radiator steeds moeilijker warm worden.

Welke materialen zet je klaar als je een centrale verwarming gaat bijvullen?

Voor het bijvullen van de CV-ketel heb je een emmer, een doekje, een slang en een waterpomptang nodig. Zet de thermostaat eerst laag en wacht 15 minuten zodat de CV-ketel kan afkoelen. Heb je een wat oudere CV-ketel met een analoge drukmeter?

Waar moet het expansievat?

Het expansievat moet op de retourleiding van de installatie aan de zuigzijde van de pomp gemonteerd worden en de afstand tot de cv-ketel moet zo kort mogelijk zijn. Aan de bovenkant van het expansievat zit bij de gangbare modellen een 3/4 duims schroefdraad-aansluiting.

Welk expansievat heb ik nodig?

Hoe hoger het vermogen van je cv-ketel, hoe groter de inhoud van je expansievat moet zijn. Heb je een ketel met een vermogen van 20 kilowatt en hangt je hoogste radiator 7 m boven de ketel, dan heb je een expansievat nodig van 18 liter met een voordruk van 1 bar.