Wat doet de technische recherche?

Wat doet een Technisch Forensisch Rechercheur? Een forensisch technisch rechercheur onderzoek de sporen van een misdrijf, zoals vingerafdrukken, DNA en haren. Een forensisch rechercheur stelt de sporen en bewijzen ‘veilig’. Deze sporen zal hij of zij naar het laboratorium brengen voor ondezoek.

Wat doet de forensische opsporing?

De forensische recherche zoekt naar sporen op de plek van een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Denk aan vingerafdrukken, haren, bloedsporen, schoenafdrukken in de modder, bandensporen.

Wat is forensisch technisch rechercheur?

De forensisch-technische rechercheur is actief binnen de politie. In deze rol maak je gebruik van forensisch-technische technieken om aanwijzingen te vinden die kunnen helpen bij de opsporing van de dader van een misdrijf.

Wie zijn bij het Openbaar Ministerie betrokken bij het forensisch onderzoek en wat is hun rol?

Onder (forensische) expertise valt alle expertise die volgens de eisen van het wetenschappelijke onderzoek een bijdrage leveren aan het opsporingsonderzoek en daarmee aan de waarheidsvinding in strafrechtszaken.

Wat verdient een technisch rechercheur?

Dit is een functie die start in schaal 8 met bijbehorend salaris van minimaal € 2.715,- (peildatum juli 2020). Bij goed functioneren groei je door naar de functie operationeel specialist op hbo-niveau met een salaris tot maximaal € 4.244,- (salarisschaal 9).

Wat is technisch onderzoek?

Technisch onderzoek is werk voor specialisten en neemt binnen het rechercheonderzoek een belangrijke plaats in. Aan de hand van een technisch onderzoek kan men zich een beeld vormen van hetgeen zich heeft afgespeeld.

Wat is een forensisch team?

Een forensisch team zoekt en onderzoekt sporen in het kader van een politieonderzoek. Het team doet dat onderzoek zo mogelijk op de “plaats delict”, de plek waar een vermoedelijk misdrijf lijkt te hebben plaatsgevonden.

Welke opleiding heb je nodig voor forensisch onderzoeker?

Met het havo of vwo profiel Natuur en Techniek word je meteen tot deze studie toegelaten. Het profiel Natuur en Gezondheid heeft als extra vereiste Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie (NLT). Tijdens de studie ben je vaak in het laboratorium te vinden of ben je bezig met projecten.

Welke opleiding heb je nodig om forensisch onderzoeker te worden?

Toelatingsvoorwaarden. Bij voorkeur genoot je een algemene wetenschappelijke vorming – professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie, Chemie, Biologie, Biochemie, … of bachelor/master Criminologie/Recht of werkervaring binnen een forensisch domein bij bv de federale/lokale gerechtelijke politie.

Welke wetenschappen zijn betrokken bij forensisch onderzoek?

forensische wetenschappen = wetenschappen ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek Meer specifiek: criminalistiek forensische accountancy forensische antropologie forensische archeologie forensische entomologie forensische geneeskunde forensische o… forensische geneeskunde = …

Welke opleiding heb je nodig om bij het NFI te werken?

NFI-medewerkers hebben meestal een hbo- of universitaire opleiding gevolgd in allerlei verschillende vakken of studiegebieden, zoals biologie, chemie (scheikunde), natuurkunde, wiskunde, informatica of geneeskunde.