Hoe moet ik minderen bij haken?

Bij het minderen gebruik je maar één van de twee lusjes van een steek, de voorste of de achterste. Welke je gebruikt, hangt ervan af of je aan de voor- of achterkant van je werk bezig bent. De lusjes die je niet gebruikt blijven namelijk zichtbaar, dus dat wil je niet aan de voorkant van je werk hebben.

Wat is samen haken?

Het minderen van een vaste houdt in dat je twee steken gaat samenhaken tot 1 steek. Dit wordt veel gebruikt om de juiste vorm te krijgen bij bijvoorbeeld een amigurumi.

Hoe kant je haakwerk af?

Pak je naald en steek hem in in het eind van de ronde, steek daarbij in in het midden van je laatst gehaakte steek, dat is die helemaal aan het eind van je laatste toer. Laat de punt van de naald naar de verkeerde kant van je werkstuk wijzen en trek de draad erdoor. Zo zit je draad voorgoed vast.

Hoe haak je armsgaten?

Haak het aantal toeren dat je nodig hebt, tot je bij de armsgaten bent. Voor de armgaten minder je 2 tot 3 cm aan beide kanten. Als je in dit geval voor 2 cm kiest, zijn dat 18:5 steken = 3,6 steken. Rond deze af naar 4 steken.

Hoe maak je een stokje met haken?

Stokje haken

 1. Een stokje haken is ver uit de meest gebruikte haaksteek.
 2. Sla de draad om de haaknaald, steek hem in de volgende steek, sla de draad weer om de haaknaald en haal door.
 3. Sla de draad weer om de haalnaald en haal door 2 lussen, zodat je nu 2 lussen op de naald hebt.

Wat is een halve vaste haken?

Je maakt een halve vaste door de naald in een steek te doen en een lusje op te halen, die je meteen door de steek én het lusje op je naald haalt, zodat je nog maar één lusje op je naald hebt staan. Een halve vaste wordt vaak gebruikt bij het sluiten van de toer, of voor sierrandjes.

Wat betekent 2 vasten samen haken?

Dan zal je de term ‘vasten samenhaken’, ook wel minderen genoemd, vaak tegenkomen. Je gebruikt deze techniek om steken weg te halen in je haakwerk, waardoor het een andere vorm krijgt.

Wat betekent SH bij haken?

l = losse(n), v = vaste(n), hv = halve vaste(n), hst = halfstokje, st = stokje, dst = dubbel stokje, ddst = driedubbel stokje, sh = samen haken, mr = magische ring, vlg = volgende, mind = minderen, mrd = meerderen, GK = goede kant, VK = verkeerde kant, T1 = toer 1, enz.

Hoe moet je afhechten?

Trek de naald uit de overgebleven steek een maak de lus groter. Knip de draad af, haal hem door de lus en trek hem aan om een knoopje te vormen. Alle steken zijn nu afgekant en je breiwerk is klaar. Trek de knoop niet té hard aan, anders vervormt je breiwerk.

Hoe twee stukken aan elkaar haken?

Lapjes aan elkaar haken met vasten. Steek door een v-tje van het voorste lapje en daarna door een v-tje van het achterste lapje. Houd de werkdraad aan de achterkant. Sla de draad om en haal door beide lapjes. Dan opnieuw omslaan en door 2 lusjes halen.

Welke Haaksteken zijn er?

Haken

 • Ananassteek.
 • Boordsteek.
 • Corner to Corner.
 • Dubbel stokje.
 • Gerstekorrel.
 • Golfjessteek.
 • Granietsteek.
 • Granny Square.

Wat zijn stokjes?

Bij stokjes sla je de draad om je naald, steekt deze in een steek en haalt een lusje daardoorheen, totdat er drie lusjes op de naald staan.